Print bookPrint book

Oppimateriaalien ja oppimistehtävien julkaisu ja jakaminen - Humakin ohjeita

Humak 2017: Kooste eri välineistä, joilla oppimateriaaleja voi julkaista ja jakaa Moodleroomsin kautta tai internetissä. 

Tähän oppaaseen on koottu mahdollisuuksia tiedostojen jakamiseen, yhteistyöstämiseen sekä esitysten julkaisemiseen eri palveluissa. Opas kattaa yleisimmät Office 365-ohjelmat ja Googlen palvelut ja lisäksi joitain muita yksittäisiä palveluita.

Humakin kaikilla opiskelijoilla ja henkilökunnan jäsenillä on käytössä Office 365-palvelut. Humak on tehnyt myös sopimuksen Googlen kanssa, jonka myötä Humakin tunnukset toimivat automaattisesti Googlen palveluissa eli ei ole tarpeen luoda erikseen google-tiliä päästäkseen käyttämään esim. Google Docsia.Site: Humakin oppimisympäristö - Humak's Learning Environment
Course: Humakin oppimisympäristö - Humak's Learning Environment
Book: Oppimateriaalien ja oppimistehtävien julkaisu ja jakaminen - Humakin ohjeita
Printed by:
Date: Saturday, 19 October 2019, 11:10 PM

1. Johdanto

>Paluu pääsivulle<

Tähän oppaaseen on koottu mahdollisuuksia tiedostojen jakamiseen, yhteistyöstämiseen sekä esitysten julkaisemiseen eri palveluissa. Opas kattaa yleisimmät Office 365-ohjelmat ja Googlen palvelut ja lisäksi joitain muita yksittäisiä palveluita.

Humakin kaikilla opiskelijoilla ja henkilökunnan jäsenillä on käytössä Office 365-palvelut. Humak on tehnyt myös sopimuksen Googlen kanssa, jonka myötä Humakin tunnukset toimivat automaattisesti Googlen palveluissa eli ei ole tarpeen luoda erikseen google-tiliä päästäkseen käyttämään esim. Google Docsia.

Kannattaa huomioida, etteivät avoimen amk:n opiskelijat saa käyttöönsä Office 365-palveluita. Huomoi myös, että OneDrive, josta Office365:n ohjelmilla tehtyjä tiedostoja voi palauttaa linkkinä BB Open LMS:iin, häviää 30 vuorokauden päästä siitä, kun tunnukset Office365-palveluun on poistettu. Tällöin sitä kautta BB Open LMS:iin palautetut/jaetut tiedostot eivät ole enää käytettävissä. 

Tämän oppaan ovat laatineet Humakin informaatikot Pirjo Kangas, Virpi Kultanen ja Hilla Mäkelä. 


Humak on mukana AduLet-hankkeessa. Sen tavoitteena on kehittää uuden teknologian (TeL) käyttöä korkeamman asteen opetuksessa ja edistää verkko-opetusta. Hankkeessa kerätään ja julkaistaan uuden teknologian käytön välineitä ja menetelmiä. Hanke on alkanut 2017 ja jatkuu vuoteen 2019. Tämä digi-informaatikkojen luoma ohjekirja on osa hanketta Humakissa.

Lisää tietoa AduLet-hankkeesta https://sites.google.com/site/aduleteu/

2. Tekstitiedostot

-

2.1. Google Docs

Mikä: Asiakirjan- ja tekstinkäsittelyohjelmisto. 

Jakaminen: Tiedostoa voi muokata yksityisesti tai sen voi jakaa linkillä (Jaa - Hanki jaettava linkki) tai tiettyyn sähköpostiin (Jaa - sähköpostiosoite Henkilöt-kohtaan ja lähetä). Jakamisen voi myös tehdä yhteisen kansion kautta, jolloin koko kansion sisältö näkyy kaikille, joilla on pääsy kansioon.

Yhteistyö: Useampi henkilö voi muokata asiakirjaa myös yhtä aikaa ja nähdä reaaliaikaisesti toisten muokkauksen. Oikean yläkulman Jaa-painikkeella voi kutsua muita muokkaamaan asiakirjaa. Kommentointi-toiminto on myös hyödyllinen yhteistyössä. 

Tallennus: Google Docsin kautta muokatut Word-tiedostot tallentuvat Google Driveen.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue -aktiviteetti, jossa mahdollista joko palautus tiedostona lataamalla koneelta tai linkkinä verkkotekstieditoriin. Google Docs-asiakirjan palautus linkkinä: Google Docs -> ”Jaa” -> ”Hanki jaettava linkki” -> valitse pudotusvalikosta oikeudet -> kopioi linkki ja tallenna se BB Open LMS:iin esim. Open keskustelualue -aktiviteetin verkkotekstikenttään.

2.2. Office356 Word

Mikä: Asiakirjan- ja tekstinkäsittelyohjelmisto.

Yhteistyö: Word 2016-versiossa useampi henkilö voi muokata asiakirjaa yhtä aikaa ja nähdä reaaliaikaisesti toisten muokkauksen. Oikean yläkulman Jaa-painikkeella voi kutsua muita muokkaamaan asiakirjaa.

Tallennus: O365:n kautta muokatut Word-tiedostot tallentuvat OneDriveen.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue -aktiviteetti, jossa mahdollista joko palautus tiedostona lataamalla koneelta tai linkkinä verkkotekstieditoriin.

Word-asiakirjan palautus linkkinä: Word Online -> oikeassa yläkulmassa painike ”Jaa” -> avautuvan ikkunan vasemmasta reunasta ”Hanki linkki” -> valitse pudotusvalikosta oikeudet -> kopioi linkki ja tallenna se BB Open LMS:iin esim. Open keskustelualue -aktiviteetin verkkotekstikenttään.

3. Taulukot

-

3.1. Google Sheets

Mikä: Laskentataulukko-ohjelmisto; taulukoiden ja kaavioiden tekeminen, numeerisen tiedon havainnollistaminen.

Yhteistyö: Tiedostoa voi muokata yksityisesti tai sen voi jakaa linkillä (Jaa - Hanki jaettava linkki) tai tiettyyn sähköpostiin (Jaa -> sähköpostiosoite henkilöt-kohtaan -> lähetä). Jakamisen voi myös tehdä yhteisen kansion kautta, jolloin koko kansion sisältö näkyy kaikille, joilla on pääsy kansioon.

Tallennus: Google Sheetsin kautta muokatut Excel-tiedostot tallentuvat OneDriveen

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin Luo Open keskustelualue -aktiviteetti, jossa mahdollista joko palautus tiedostona lataamalla koneelta tai linkkinä verkkotekstieditoriin. 

Google Sheets -asiakirjan palautus linkkinä: Google Sheets -> ”Jaa” -> ”Hanki jaettava linkki” -> valitse pudotusvalikosta oikeudet -> kopioi linkki ja tallenna se BB Open LMS:iin esim. Open keskustelualue -aktiviteetin verkkotekstikenttään.

3.2. Office365 Excel

Mikä: Laskentataulukko-ohjelmisto; taulukoiden ja kaavioiden tekeminen, numeerisen tiedon havainnollistaminen.

Yhteistyö: Excel 2016-versiossa useampi henkilö voi muokata asiakirjaa yhtä aikaa ja nähdä reaaliaikaisesti toisten muokkauksen. Oikean yläkulman Jaa-painikkeella voi kutsua muita muokkaamaan asiakirjaa.

Tallennus: O365:n kautta muokatut Excel-tiedostot tallentuvat OneDriveen

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue -aktiviteetti, jossa mahdollista joko palautus tiedostona lataamalla koneelta tai linkkinä verkkotekstieditoriin.

Excel-asiakirjan palautus linkkinä: Excel Online -> oikeassa yläkulmassa painike ”Jaa” -> avautuvan ikkunan vasemmasta reunasta ”Hanki linkki” -> valitse pudotusvalikosta oikeudet -> kopioi linkki ja tallenna se BB Open LMS:iin esim. Open keskustelualue -aktiviteetin verkkotekstikenttään.

4. Videot

-

4.1. Collaborate Ultra BB Open LMS:ssa

Mikä: Webinaari- ja verkkokokoussovellus, jolla voi myös tallentaa videoita.

Kirjautuminen: Kirjautumalla MBB Open LMS:iin, opettaja voi luoda kurssille Collaborate Ultra-kokouksen. Kurssille rekisteröidyt opiskelijat pääsevät kurssin BB Open LMS:iin luotuun Collaborate-istuntoon.

Tallennus: Istunnon voi tallentaa vasemman yläreunan istuntovalikosta löytyvästä kohdasta ”Aloita tallennus”. Tallenne tulee saataville BB Open LMS:iin Collaborate-kokouslinkin alapuolelle. Keskusteluviestit tulevat mukaan tallenteeseen.

Yhteistyö ja jakaminen: Istunnon aikana valvoja ja esittäjä roolissa olevat voivat jakaa tiedostoja ja sovelluksia. Valvoja voi määrittää osallistujien oikeudet käyttää mikrofonia, kuvaa, keskusteluviestejä ja valkotauluja. BB Open LMS:iin Collaboratessa opiskelijoilla on roolina osallistuja, mutta oppimistehtävän yhteyteen luotavaan Collaborate-huoneeseen on mahdollista määritellä opiskelijoille myös esittäjän ja valvojan oikeudet. Ole yhteydessä bbopenlms(at)humak.fi, ja pyydä opiskelijalle oikeuksia. Liitä viestiin opintojakson internet-osoite.

Tehtävien palauttaminen BB Open LMS:iin: Luo Collaborate–aktiviteetti kurssin BB Open LMS:iin. Opiskelijat voivat palauttaa tehtävän tallentamalla Collaborate Ultran avulla videon, joka tulee näkyviin kokouslinkin alle.

Oppimateriaalin jakaminen: Opettaja voi tehdä Collaboratella videon, joka on katsottavissa BB Open LMS:ssa Collaborate-kokouslinkin alapuolella.

Muuta: Collaborate Ultran suositusselain on Chrome.

4.2. Office365 Video

Mikä: O365:n oma videonhallintaohjelma. Videotiedostojen lataaminen ja videoiden organisoiminen kanaville. Videoihin pystyy lisäämään tekstityksen tai kuvatekstin tiedostona. Video on tehtävä ensin muilla työkaluilla ja ladattava tiedostona Video-ohjelmaan.

Yhteistyö: Videoon voi luoda kanavia ja kanavan käyttöoikeudet pystyy määrittelemään. Kanavan asetuksista pystyy muokkaamaan kanavan käyttöoikeuksia (omistajat, editoijat, katselijat). Kanavan sisällä olevien yksittäisten videoiden käyttöoikeuksia ei pysty muokkaamaan, vaan ne perivät kanavan käyttöoikeudet.

Tallennus: videotiedostot tallentuvat Videoon, josta ne voi tarvittaessa ladata tiedostona. Kanavan omistaja voi määritellä, kuka videon pystyy lataamaan.

Tehtävän palautus: Videon linkin voi kopioida selaimen osoiteriviltä ja tallentaa BB Open LMS:iin esim. Open keskustelualue -aktiviteetin verkkotekstieditoriin. 

Oppimateriaalin jakaminen: Video-ohjelmassa olevan videon voi jakaa linkkinä käyttämällä esim. Ohjeteksti- tai linkki-aktiviteettiä (luo oppimisaktiviteetti > aineistot).


4.3. Youtube

Mikä: Videoiden tallennus- ja jakamispalvelu.

Kirjautuminen: Humakin henkilökunta pääsee kirjautumaan Humak-tunnuksilla. Kirjaudu sisään -> kirjoita sähköpostiosoite (etunimi.sukunimi@humak.fi) ->Seuraava ->kirjaudu Humak-tunnuksilla.

Tallennus: Videoita ladataan Youtubeen oikean yläkulman Upload-painikkeesta. Ensimmäisellä kerralla luodaan käyttäjän oma kanava ja hyväksytään Youtuben käyttöehdot. Oikean yläkulman kuvakkeesta avautuu valikko, josta klikkaamalla Creator Studio/Hallintapaneeli pääsee hallinnoimaan omaa kanavaansa. Vasemman reunan Videonhallintaohjelmaosiosta pääsee luomaan soittolistoja (Uusi soittolista). Videoiden ja soittolistojen julkisuuden voi määritellä itse.

Tehtävien palauttaminen BB Open LMS:iin: Youtuben käyttö oppimistehtävien palauttamiseen edellyttää, että opiskelijat luovat itselleen henkilökohtaiset Youtube-kanavat, jonne lisäävät videomuotoiset tehtävät. Youtubeen kirjaudutaan Google-tunnuksilla (opiskelijoilla myös (at)humak.fi).

Oppimateriaalin jakaminen: Opettaja voi upottaa Youtube-videon BB Open LMS:iin lisäämällä linkin videoon esim. Sivu-aktiviteetin (> löytyy aineistot välisivulta) tekstieditoriin. Kun videon tallentaa Youtubeen opettaja voi myös määritellä CC-lisenssien avulla, miten muut voivat hyödyntää hänen videotaan. 

5. Esitykset

-

5.1. Google Slides

Mikä: Diaesitys-ohjelmisto. 

Yhteistyö: Useampi henkilö voi muokata asiakirjaa myös yhtä aikaa ja nähdä reaaliaikaisesti toisten muokkauksen. Oikean yläkulman Jaa-painikkeella voi kutsua muita muokkaamaan asiakirjaa. Kommentointi-toiminto on myös hyödyllinen yhteistyössä. 

Tallennus: Google Slidesin kautta muokatut Word-tiedostot tallentuvat Google Driveen.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue -aktiviteetti, jossa mahdollista joko palautus tiedostona lataamalla koneelta tai linkkinä verkkotekstieditoriin. 

Google Slides-asiakirjan palautus linkkinä: Google Docs -> ”Jaa” -> ”Hanki jaettava linkki” -> valitse pudotusvalikosta oikeudet -> kopioi linkki ja tallenna se BB Open LMS:iin esim. Open keskustelualue -aktiviteetin verkkotekstikenttään.

Jakaminen: Tiedostoa voi muokata yksityisesti tai sen voi jakaa linkillä (Jaa -> Hanki jaettava linkki) tai tiettyyn sähköpostiin (Jaa -> sähköpostiosoite henkilöt-kohtaan -> lähetä). Jakamisen voi myös tehdä yhteisen kansion kautta, jolloin koko kansion sisältö näkyy kaikille, joilla on pääsy kansioon.

5.2. Microsoft Sway

Mikä: Multimediaesitys-ohjelmisto. Luo visuaalisia ja vuorovaikutteisia raportteja, esityksiä, uutiskirjeitä ja tarinoita. Ilmainen ohjelma, mutta O365-käyttäjät saavat lisäsisältöjä. Esitykset ovat responsiivisia ja näyttävät hyvältä kaiken kokoisilla näytöillä.

Yhteistyö: Jaa-painikkeesta voi kutsua muita katsomaan tai muokkaamaan Swayta.

Tallennus: O365:n kautta muokatut Sway-esitykset jäävät talteen Sway-ohjelmaan.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Swayn voi palauttaa linkkinä, jonka saa ohjelmassa Jaa-painikkeella. Swayta ei pysty tallentamaan tiedostona, vaan se toimii aina selaimessa linkin kautta. 

Oppimateriaalin jakaminen: Sway-esityksen voi jakaa BB Open LMS:ssa linkkinä käyttämällä esim. Ohjeteksti- tai linkki-aktiviteettiä (löytyy aineistot välisivulta).  

Swayn Jaa-painikkeen kautta saatavalla liittämiskoodilla Swayn voi upottaa esim. verkkosivuille iframe-ikkunaan. 

Microsoftin ohjeita: https://support.office.com/fi-fi/article/Swayn-k%C3%A4yt%C3%B6n-aloittaminen-2076c468-63f4-4a89-ae5f-424796714a8a

5.3. Office365 Power Point

Mikä: Diaesitys-ohjelmisto.

Yhteistyö: Power Point 2016-versiossa useampi henkilö voi muokata esitystä yhtä aikaa ja nähdä reaaliaikaisesti toisten muokkauksen. Oikean yläkulman Jaa-painikkeella voi kutsua muita muokkaamaan asiakirjaa.

Tallennus: O365:n kautta muokatut Power Point-tiedostot tallentuvat OneDriveen.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue -aktiviteetti, jossa mahdollista joko palautus tiedostona lataamalla koneelta tai linkkinä verkkotekstieditoriin.

Power Point-tiedoston palautus linkkinä: Power Point Online -> oikeassa yläkulmassa painike ”Jaa” -> avautuvan ikkunan vasemmasta reunasta ”Hanki linkki” -> valitse pudotusvalikosta oikeudet -> kopioi linkki ja tallenna se BB Open LMS:iin esim. Open keskustelualue -aktiviteetin verkkotekstikenttään.

Oppimateriaalin jakaminen: BB Open LMS:ssa voi jakaa Power Point -tiedoston. Lisää oppimisaktiviteetti tai aineisto -> valitse tiedosto ja valitse tiedosto koneelta.

5.4. Prezi/Prezi Next

Mikä: Esitysten tekemiseen ja jakamiseen tarkoitettu ilmainen verkkopalvelu. Käyttö edellyttää Flashin asentamista koneelle.

Kirjautuminen: Facebook- tai LinkedIn –tunnuksilla tai Preziin luoduilla omilla tunnuksilla.  Koulutuksen parissa työskentelevillä on mahdollisuus Prezi for education -tiliin, jolla saa normaalia ilmaisversiota laajemmat ominaisuudet käyttöönsä.

Yhteistyö: Voit kutsua muita editoimaan tai katsomaan esitystäsi. Jakaminen tapahtuu oikean yläkulman nuolisymbolista (Prezi) lähettämällä sähköpostilla kutsu tai ihmissymbolista (Prezi Next). Prezi Nextissä voit sallia myös esityksen esittämisen ja kommentoimisen. Esitystä pääsee katsomaan julkisesti kuka tahansa, jolla on linkki esitykseen. Voit myös valita, haluatko sallia esityksesi vapaan käytön muille Prezi-käyttäjille.

Tallennus: Esitykset tallentuvat Prezi-tilillesi.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo tehtävä esim. Open keskustelualue -aktiviteetti, jossa mahdollista palauttaa linkkinä verkkotekstieditoriin.

Oppimateriaalin jakaminen: BB Open LMS:iin voi linkittää Prezissä olevan esityksen.

5.5. Slides

Mikä: Esitysten tekemiseen ja jakamiseen tarkoitettu ilmainen verkkopalvelu.

Kirjautuminen: Palveluun voi kirjautua joko Google- tai Facebook-tunnuksilla tai luomalla Slidesiin omat tunnukset.

Yhteistyö: Voit kutsua muita editoimaan tai antamaan palautetta esitykseesi. Oikean yläkulman plusmerkistä voit kutsua sähköpostiosoitteella muita muokkaamaan tai kommentoimaan esitystäsi.

Tallennus: Slidesissä luodut esitykset tallentuvat palveluun käyttäjän omaan profiiliin. Palveluun voi myös tuoda valmiita PowerPoint- tai PDF –tiedostoja jaettavaksi. Palvelussa olevat julkiset esitykset ovat kopioitavissa käyttöön muille käyttäjille.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue, jossa mahdollista palauttaa linkkinä verkkotekstieditoriin.

Oppimateriaalin jakaminen:BB Open LMS:ssa voi linkittää Slidessa olevan esityksen.

5.6. Slideshare

Mikä: Esitysten (esim. PowerPoint), videoiden, infografiikan ja dokumenttien jakamiseen tarkoitettu ilmainen verkkopalvelu.

Kirjautuminen: Palveluun voi kirjautua joko LinkedIn-tunnuksilla tai luomalla SlideShareen omat tunnukset.

Yhteistyö: Palveluun ladattuja esityksiä voi kommentoida. CC-lisensoidut esitykset voi ladata muokattavaksi esim. PowerPointissa.

Tallennus: Muiden tekemiä esityksiä voi tallentaa SlideSharen My Clipboards -osioon ja omat palveluun ladatut esitykset tallentuvat My Uploads -osioon. Kun käyttäjä lataa esityksen palveluun, hän voi myös määritellä CC-lisenssien avulla, miten muut voivat hyödyntää hänen esitystään. 
Palvelusta ladattavat esitykset voi tallentaa myös haluamaansa verkkotallennuspaikkaan tai omalle koneelle.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue, jossa mahdollista palauttaa linkkinä verkkotekstieditoriin.

Oppimateriaalin jakaminen: BB Open LMS:ssa voi linkittää SlideSharessa olevan esityksen.

6. Muut

-

6.1. Issuu.com

Mikä: Julkaisutyyppisten esitysten tekemiseen käytettävä ilmainen verkkopalvelu.

Kirjautuminen: Facebook-, Google- tai LinkedIn –tunnuksilla tai Issuu.comiin luoduilla omilla tunnuksilla.

Yhteistyö: Voit pyytää muita tekemään julkaisua kanssasi sekä kommentoimaan julkaisua ennen sen julkaisemista.

Tallennus: Issuu.com –julkaisut tallentuvat palveluun. Palvelusta voi ladata ja tallentaa tiedostoja myös omalle koneelle.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue, jossa mahdollista palauttaa linkkinä verkkotekstieditoriin.

Oppimateriaalin jakaminen: BB Open LMS:ssa voit linkittää issuu.com –julkaisun.

6.2. Office 365 Class Notebook

Mikä: Luokan/ryhmän yhteinen OneNote.

Yhteistyö: Kolme osiota:1) Student Notebooks opiskelijoiden yksityiseen työskentelyyn, opiskelija itse ja opettaja näkee. 2) Content Library materiaalien jakamiseen, opettaja voi lisätä, opiskelijat voivat katsoa. 3) Collaboration space yhteistyötä varten, opettaja ja opiskelijat pääsevät muokkaamaan, katsomaan ja jakamaan. Opettaja voi jakaa Notebookin muiden oppilaitoksen opettajien ja henkilökunnan kanssa. Opiskelijat voi lisätä yksitellen tai ryhmänä.

Tallennus: Tallentuu OneDriveen, Class Notebook –ohjelman Manage Notebooks –osiosta opettaja pääsee hallinnoimaan kaikkia itsellään olevia Notebookeja.

Tehtävien palautus: Class Notebookissa opiskelija tekee tehtävät suoraan Notebookiin, josta opettaja pääsee ne näkemään.

Oppimateriaalin jakaminen: Notebookin luomisvaiheessa ohjelma antaa linkin, jonka kautta opiskelijat pääsevät Notebookiin. Linkin voi upottaa BB Open LMS:iin. Opiskelija pääsee siihen myös OneDriven kautta osiosta Jaettu kanssani/Shared with me vasemmassa reunassa. 

6.3. Padlet

Mikä: Esitysten tekemiseen, kommenttien keräämiseen ja materiaalin jakamiseen käytettävä ilmainen verkkopalvelu.

Kirjautuminen: Palveluun voi kirjautua Facebook- ja Google –tunnuksilla sekä Padletiin luoduilla omilla tunnuksilla.

Yhteistyö: Voit tehdä padletistasi niin julkisen tai salaisen kuin haluat ja jakaa erilaisia oikeuksia muille osallistua padletiisi. Oikeuksia pääset muokkaamaan Jaa-painikkeen kautta oikeasta yläkulmasta.

Tallennus: Padlet-esitykset tallentuvat Padlet-tilillesi. Esityksen voi myös tallentaa eri tiedostomuodoissa (kuvana, pdf:nä, CSV:nä ja excelinä) tai tulostaa.

Tehtävän palautus BB Open LMS:iin: Luo Open keskustelualue, jossa mahdollista palauttaa linkkinä verkkotekstieditoriin.

Oppimateriaalin jakaminen: BB Open LMS:ssa voi linkittää Padlet-esityksen. Saatavilla myös HTML-koodi, jolla Padletin voi upottaa verkkosivuille, mutta BB Open LMS:ssa upottaminen ei tällä hetkellä ole mahdollista.